Uhlobaroni & spol.

Na otázku televizního reportéra reagoval novodobý český uhlobaron typicky: „A uhněte mi s tím vozem, nebo vám do něj jebnu.

pá 28.11.2003

Zvláštní den. Takový velkopanský.
Zadrželi nám a na policii předvedli hned za ranního kuropění uhlobarony. Předpokládám, že pokud policejní hoši srší vtipem stejně jako jejich šéf Standa Grossůj, asi to byla akce pod krycím názvem „Petr Bezruč“. V Ostravě si přišli pro majitele Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka. Spolu s ním byl zatčen i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla. Velcí kamarádi. Oba jsou obviněni z trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Jinak řečeno, kradli jako straky, ale dělali to samozřejmě šikovně a bezhotovostně mezi více firmami a velmi podivně se dostali k dolu Darkov a ještě se teď ucházejí o privatizaci dalších 46% v Mostecké uhelné, o čem by měla vláda právě teď rozhodovat. Pokud jim to prokáží, půjdou do tepláků možná i na 12 let. Takže socanská vláda se svými koaličníky se baví o privatizaci s gaunery, které ministr vnitra stejné socanské vlády nechal dopravit těsně před víkendem za mříže. Ano, to je možné jen v Česku.

No a hned dopoledne v Brně začal soud s Janem Gottvaldem z Drnovic na Vyškovsku, předlistopadovým vedoucím prodejny Mototechna, který pak byl předsedou představenstva ústeckého podniku Setuza.
Čelí obžalobě pro stamiliónové podvody, porušování povinností při správě cizího majetku a poškozování věřitele. Celkem tak různým společnostem způsobil škodu za 400 miliónů korun, které však údajně k dnešnímu dni z velké části uhradil. Za to mu hrozí až 12 let. Ve vazbě není jen proto, že se dostal ven na kauci 20.000.000,-Kč. K soudu přišel tento 57-letý „podnikatel“ s úsměvy a evidentně dobře naladěn. Odmítl vypovídat a jen uvedl: „Já od začátku cítím obžalobu jako nesmyslnou a cítím se nevinen. Proto nebudu vypovídat a žádám svého obhájce, aby přečetl mé vyjádření, které přikládám soudu jako důkaz mé neviny.“ Stejnou notu držel i jeho mladý obhájce.

Proces s mužem, který stál ve vedení ČMFS a nyní je sportovním ředitelem druholigového týmu 1. FK Drnovice, bude trvat několik měsíců, protože spis má několik desítek tisíc stran a je uložen v 70 spisech, které jsou rozloženy do desítek krabic.

No tak uvidíme, zda ještě i v roce 2003 si nechá stát prostřednictvím státního zástupce i dále kálet na hlavu a nebo zda bude schopen tuto teatrální pochybnou podnikatelskou existenci s dobrými styky směrem do bývalých sovětských republik poslat tam, kde bude maximálně přemýšlet o tom, zda si ty dvě cigarety vykouří už dnes, nebo si jednu raději nechá na zítra po vycházce.

No a po obědě do toho praštil i Vladimír Železný. Bývalý šéf komerční televize Nova a senátor Vladimír Železný se v pátek podruhé oženil. V úzkém kruhu příbuzných a přátel si v Mikulově na Břeclavsku vzal po několikaleté známosti svou bývalou asistentku Konstancii Záhorkovou, které důvěrně neřekne jinak než Kony. Podle deníku Blesk však manželstvím nejsou nadšeni rodiče Záhorkové. Vadí jim údajně věkový rozdíl novomanželů. Železný letos oslavil 58. narozeniny a jeho nové ženě je 27 let.

Já si zas myslím, že pokud to má holka placeno od hodiny, může se na nějaký ten přebývající rok a naopak chybějící centimetry vykvajznout. Nakonec, až to tady s dochtorem Vláďou třeba za nějaký ten rok přátelsky ukončí, pořád bude dostatečně „mladá“, aby si vzala nějakýho svalnatýho Vencu. Nakonec se pro ni svatbou v podstatě nic nemění, protože Vláďovi stejně snídaně už nějaký ten rok dělá a jako bývalá účetní, která vyrazila do Prahy za životem, to už teď dotáhla docela daleko. Nemyslíte? Tak hodně štěstí, děti.

so 29.11.2003

Žádné obavy. Systém opět zafungoval neomylně. Uhlobaroni jsou zase v teple a klidu domova. Kriminalisté v noci propustili jak šéfa a spolumajitele OKD Viktora Koláčka, tak i vysokého manažera OKD Jana Przybylu.Po pátečním zatčení je jen vyslechli. Koláčkův kolega Przybyla byl na svobodě už v pátek ve 21:30 a nejmocnější muž OKD se dostal ven pak až v půl třetí nad ránem. Jejich společníka Petra Otavu dosud policie nenašla, ačkoliv již včera byl jeho hlas z telefonu slyšet v TV zprávách.

Je přece jasné, že tito páni, v podstatě disponující „neomezenými“ možnostmi nebudou ani ovlivňovat svědky, ani nehrozí, že by se přemístili do zahraničí, jako jiný podnikavý výtečník Kutal, který dostal mnohaletý trest odnětí svobody a než paní soudkyně domyslela svůj výklad zajištění práv a svobod již pravomocně odsouzených, elegantně krokem trampa zmizel za hranicemi, kam si předtím stejně noblesně přesunul svůj jistě poctivě získaný a zdaněný majetek. A u našich mourem umolousaných bílých límečků zajisté nehrozí ani to, že by v činnosti, kterou jim vyšetřovatelé „vyčítají“, pokračovali. Ano, důvody vazby nejsou, že vážení soudci? Škoda jen, že ani přibližně stejný metr neuplatňujete i na jiné podezřelé a stíhané.
A nemělo toto pár hodinové zadržení vlastně úplně jiný smysl? Třeba zase ukázat, jak Standa Grossůj to tady má docela pod palcem a třeba i něco naznačit těm, kteří rozhodují o privatizaci Mostecké uhelné a tedy i o kreditu zmíněných pánů? Ne! Zas jen zbytečně slyším trávu růst.

út 23.3.2004

Těžební společnost Sokolovská uhelná (SU) získá za 2,6 miliardy korun manažerská společnost Sokolovská těžební (ST). Na mimořádném jednání o tom rozhodla v úterý vláda. Zasedání vlády pokračovalo jednáním o prodeji černouhelné firmy OKD. Státní podíl v této firmě získala skupina Karbon Invest. ST původně nabízela přibližně 2,1 miliardy korun. Ministři však za 49-ti procentní státní podíl požadovali minimálně 2,5 miliardy korun. ST proto svou nabídku zvýšila na 2,6 miliardy.

O Sokolovskou uhelnou se v polovině března ucházel další zájemce, který nabízel 3 miliardy korun. Po jednání vlády to oznámil ministr financí Bohuslav Sobotka. „Na vládu se se svou nabídkou obrátila britská společnost International Power, která nabídla za státní podíl tři miliardy korun. Tato společnost však byla již ve výběrovém řízení, které vláda zrušila, a nabídka přišla v průběhu exkluzivního jednání se Sokolovskou těžební, proto jsme ji nebrali v úvahu,“ uvedl ministr.

Čili, socanská vláda nejenže odmítla vyšší prodejní cenu, ale dokonce společnost prodala Koláčkovi a spol., které předtím potahala po policejních celách, jako ty největší hospodářské gaunery. No nejsou to báječní hospodáři? To si jistě rádi poslechnou všichni ti, kterým ta stejná vláda již šest let opakuje jak kafemlejnek, že na nic nemá peníze a proto musí zvyšovat daně a snižovat investice a výplatu dávek.

Zvlášť hezky to pak musí vypadat ze zahraničí. Nejprve stát faktické vlastníky nového majitele SU nechá sbalit policií teatrálně před TV kamerami, které si tam sama policie „objedná“, dopravit do vazby, pak je dlouho vyslýchá, potom je jakoby se nechumelilo propustí, nastaví jim exklusivní model vyjednávání o koupi SU a nakonec jim to i prodá. Báječný tyátr morálky novodobých mocipánů tohoto státu.

Brno Patriot, Jogger, Biker, Reader, Scribbler, Avid Fan of Motorcycles, Science, Cosmology and UFO Phenomenon.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Zasláno do Etika Mravouka, Finance, Fotbal, Komentáře, Obchod, Policie ČR PČR, Politika, Společnost, StB, Česká republika CZE, ČSSD

Napsat komentář

Jiří Kuběna, básník
"Vždycky jsem cítil ponížení, že musím do nějakých obskurních rubrik psát: národnost česká, když jsem Moravan, ne Čech. Moje vlast je Morava a žádné Čechy, a už vůbec ne infámní, hrůzné, bohorouhačské Česko, ten obludný výplod našeho zdivočelého, prohnilého, nekonečně zkorumpovaného, nestoudného, každou sebemenší hodnotu okamžitě špinícího, rozkládajícího, relativizujícího liberalismu."
Listopad 2003
Po Út St Čt So Ne
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Nejnovější příspěvky
Archiv

Got anything to say? Don’t hesitate. But my reaction is not legally enforceable.
GEE2ER at HOTMAIL dot COM

  • 153 718 hits @ this blog
Follow DIES DIEM DOCET #jasamprvni™ on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Připojte se k 122 dalším odběratelům