Jules Verne přistál u ISS

Po pětadvaceti dnech od startu zakotvila evropská bezpilotní loď ATV (Automated Transfer Vehicle) Jules Verne [ESA Jules Verne Blog] u Mezinárodní vesmírné stanice. Plavidlo nesoucí jméno slavného francouzského autora dobrodružných románů přivezlo na ISS pět tun zásob.

Přistání proběhlo bez problémů a bez nutnosti asistence posádky ISS. Dvacetitunová loď se čtyřmi solárními panely si při své premiéře vedla nad očekávání dobře.
„Pro představu – během řízení polohy jsme za den spotřebovali jen čtyři kilogramy paliva v situacích, ve kterých jsme očekávali spotřebu 15-20 kilogramů,“ řekl BBC News programový ředitel letu Nicolas Chamussy. Podle BBC News Jules Verne svou ovladatelností předstihne letové vlastnosti vesmírných lodí ostatních národů včetně amerických a ruských. U ISS, letící rychlostí 27 tisíc kilometrů za hodinu, dovede zakotvit s dvoucentimetrovou přesností. ESA proto věří, že by se technologie z této dopravní lodi mohly později hodit pro vlastní evropské pilotované lety do kosmu.

Kariéra lodí ATV, kterých ESA plánuje vypustit nejméně pět, ale neskončí návratem a přistáním na Zemi. Astronauti ze stanice ISS loď postupně zaplní odpadky a plavidlo v roli „vesmírné popelnice“ shoří v atmosféře. Lodě ATV budou hrát významnou roli v zásobováníISS poté, co v roce 2010 doslouží flotila tří zbývajících raketoplánů NASA. Dopraví totiž na oběžnou dráhu třikrát více nákladu než nyní používané ruské lodě Progress. Umí také „povytáhnout“ ISS, která každý měsíc klesá o dva a půl kilometru, na vyšší oběžnou dráhu.

Zdroje: iDnesBBC News.

Brno Patriot, Jogger, Biker, Reader, Scribbler, Avid Fan of Motorcycles, Science, Cosmology and UFO Phenomenon.

Tagged with: ,
Zasláno do BBC, ESA - Evropská kosmická agentura, Evropa, Fyzika, iDnes.cz, ISS - Mezinárodní vesmírná stanice, Komentáře, Kosmická loď, NASA, Pozorování Průzkum Výzkum, Svět, USA, Věda
Jiří Kuběna, básník
"Vždycky jsem cítil ponížení, že musím do nějakých obskurních rubrik psát: národnost česká, když jsem Moravan, ne Čech. Moje vlast je Morava a žádné Čechy, a už vůbec ne infámní, hrůzné, bohorouhačské Česko, ten obludný výplod našeho zdivočelého, prohnilého, nekonečně zkorumpovaného, nestoudného, každou sebemenší hodnotu okamžitě špinícího, rozkládajícího, relativizujícího liberalismu."
Duben 2008
Po Út St Čt So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Nejnovější příspěvky
Archiv

Got anything to say? Don’t hesitate. But my reaction is not legally enforceable.
GEE2ER at HOTMAIL dot COM

  • 153 801 hits @ this blog
Follow DIES DIEM DOCET #jasamprvni™ on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Připojte se k 124 dalším odběratelům