Čas klidu a pokoje

Koukáme letošnímu roku na koncová světla před jednou z posledních zatáček už hodně z blízka a je proto vhodný čas pro duševní ponory. Vedou nás k tomu všemožné důvody. Já se například zase tento rok poměrně často dozvídal v rámci mnoha mail listů a webových konferencí, jak je sice Česko zajímavá země, ale s až zdrcující pravidelností mezi tím prosakovaly zvěstované zkušenosti s podvody, vyčůraností a všelijakou zlodějinou. A tak tomu je poslední léta pořád dokola. Když se na toto téma zavede debata v Česku, a je úplně jedno, zda se známými a nebo elektronickými anonymy, pokaždé to dopadne stejně. Češi začnou tyto věci bagatelizovat, případně přejdou do ofenzívy s tím klasickým rudým blábolem ve stylu: „… a oni zase bijí černochy!“ A kupodivu v nápravě této věci zatím nic moc nepomohou ani zahraniční firmy, které tady začaly působit, ani případní noví zahraniční vlastníci původních českých firem. Ukázku vidíte na obrázcích.

Renomovaný portál Centrum.cz má pro svoje registrované uživatele bonusový systém, ve kterém jsou jim podle četnosti využívání jednotlivých služeb přidělovány kredity, jež mohou být směněny za další přidané služby portálu nebo za slevy za zboží, které je nabízeno přes jejich eshop. Až potud hezká věcička, známá po celém světě.

A teď ten místní „zlepšovák“. Nabídka v Centrum.cz na CD-ROM Clipart images sděluje, že původní cena je 990 vč. DPH, ale že za určitý počet kreditů je možné dosáhnout slevy 30 % a tudíž prodejní cena pro vás pak je 693 CZK vč. DPH. Slušná nabídka, ne?

Bohužel velmi neslušná. Když půjdete po odkazech na producenta slevy, tedy BSP Multimedia, a dáte si tu práci a proklikáte se do jejich eshopu na www.dkmm.cz zjistíte, že tam to stejné zboží můžete získat zcela standardně a bez nějakých umělých kreditů za pouhých 590 CZK, vč. DPH. Tedy o dalších 15 % levněji.

Takže za prvé je na Centrum.cz lživě tvrzeno, že „původní“ cena, tedy ta standardní je téměř dvojnásobná, než ve skutečnosti je a pak je vám s velkou pompou nabídnuta „sleva“, která ve svém důsledku znamená, že za zboží dáte o 15 % víc než bez nějakého prolhaného Centrumu.cz . Hezký český příklad e-podnikání.

A zkuste na Centrum.cz napsat. Já už se s tím ani nehodlám obtěžovat, protože tuto anabázi jsem už mnohokrát absolvoval s jinými, ale tak moc podobnými ptáčky. Nejprve se nestávalo nikdy nic a po mojí urgenci mi bývalo sděleno a to vždy téměř stejnými slovy, že se jedná „jen“ o omyl, případně pozapomenutou aktualizaci příslušné stránky. Po nepřijetí takového zdůvodnění pak bývávalo doplněno, že to není věc dotyčného provozovatele stránek, tedy portálu, ale toho nabízejícího subjektu. Čili další česká klasika. Buď já nic, já muzikant a nebo tzv. kolektivní vina.

Já z toho ale pokaždé dělám jen jeden závěr. Už s takovými nýmandy nikdy nemám nic společného. Jiných slušných firem je stále víc. I takových, co umí uznat chybu a ještě zákazníkovi poděkují, že je na chybu upozornil a bleskově ji odstraní a někteří dokonce, světe div se, poskytnou takovému všímavému zákazníkovi i nějaký present. I to jsou české firmy. Tam ale asi rodiče byli ve výchově úspěšnější, než česk-é/-oslovenské školství. Pak nezbývá, než jim popřát šťastné a veselé svátky klidu a pokoje po dobře odvedené práci. Zaslouží si to.

Brno Patriot, Jogger, Biker, Reader, Scribbler, Avid Fan of Motorcycles, Science, Cosmology and UFO Phenomenon.

Zasláno do Úplatkářství, Centrum.cz, Diář, Eshop, Etika Mravouka, Internet, Komentáře, Obchod, Porucha Selhání Nezdar, Společnost, Technologie, Česká republika CZE
Jiří Kuběna, básník
"Vždycky jsem cítil ponížení, že musím do nějakých obskurních rubrik psát: národnost česká, když jsem Moravan, ne Čech. Moje vlast je Morava a žádné Čechy, a už vůbec ne infámní, hrůzné, bohorouhačské Česko, ten obludný výplod našeho zdivočelého, prohnilého, nekonečně zkorumpovaného, nestoudného, každou sebemenší hodnotu okamžitě špinícího, rozkládajícího, relativizujícího liberalismu."
Prosinec 2006
Po Út St Čt So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejnovější příspěvky
Archiv

Got anything to say? Don’t hesitate. But my reaction is not legally enforceable.
GEE2ER at HOTMAIL dot COM

  • 153 801 hits @ this blog
Follow DIES DIEM DOCET #jasamprvni™ on WordPress.com

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Připojte se k 124 dalším odběratelům